Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 11.10.2023 klo. 9.00
139§ Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen

Valmistelija: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Lestijärven kunnan tilinpäätös oli 2021 vuodelta 496 925,89 euroa alijäämäinen. Myös vuosi 2022 oli 1399925,22 € alijäämäinen. Näiden seurauksena Lestijärven kunnalla oli 31.12.2022 taseessa katettavaa alijäämää 1642335,37 €. Kuluvana vuonna talouden haasteet ovat kasvaneet ja näistä syistä tilikausi 2023 tulee ennusteen mukaan olemaan negatiivinen. Kunta hakee vuodelle 2023 harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta, mutta kunnan taloustilanne ei korjaannu yksistään mahdollisesti saatavalla korotuksella.

Kunnan toiminnassa on välttämätöntä tehdä rakenteellisia muutoksia, jotta talouden tasapaino saavutetaan. Kunnan talousarvioehdotus vuodelle 2024 edellyttää toimenpiteitä, joita on kirjattu talouden tervehdyttämissuunnitelmaan.

Toimenpiteet tarkentuvat talousarvion valmistelun edetessä. Ne on käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin kunnanhallitus (13.12.2023) antaa kunnanvaltuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen vuodelle 2024.

Osana talousarvion valmistelua kunnanhallitukselle esitetään, että Lestijärven kunta käynnistää koko henkilöstöä koskettavan yhteistoimintamenettelyn. Kunnanhallitukselle esitetään, että yhteistoimintamenettely käynnistetään tuotannollisin ja taloudellisin perustein työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisesti.

Yhteistoimintamenettely koskee koko kunnan henkilöstöä tarvittavien toimenpiteiden toteuttamiseksi ja talouden tasapainon saavuttamiseksi vuosina 2024–2026. Henkilöstömenojen vähentäminen voi tarkoittaa lomautuksia, määräaikaisten palvelussuhteiden päättymistä, luonnollisen poistuman hyödyntämistä, osa-aikaistamista, irtisanomisia, toimintojen uudelleen organisointia tai palveluiden ulkoistamista. Myös muutokset nykyisen henkilöstön työnjaossa ja tehtävänkuvissa ovat arvioinnin kohteena. Toimenpiteet tarkentuvat talousarvion valmistelun yhteydessä.

Yhteistoimintaneuvottelut käynnistetään heti kunnanhallituksen päätöksen jälkeen. Neuvottelut toteutetaan yhteistyötoimikunnassa.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää:

  1. käynnistää yhteistoimintamenettelyn tuotannollisin ja taloudellisin perustein työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisesti.
  2. yhteistoimintaneuvottelujen koskevan koko kunnan henkilöstöä (pois lukien maaseututoimi ja Kaustisen seutukunta) talouden tasapainottamiseen tarvittavien toimenpiteiden toteuttamiseksi vuosina 2024-2026
  3. yhteistoimintaneuvottelut toteutetaan yhteistyötoimikunnassa ja työnantajan edustajina neuvotteluissa toimivat kunnanjohtaja ja toimialajohtajat

Päätös:
Hyväksyttiin.