Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 26.10.2023 klo. 17.00
37§ Johdannaisyleissopimuksen solmiminen OP yrityspankin kanssa

Valmistelija: Hallintojohtaja Susanna Tuikka

Kunnalla on tällä hetkellä lainoja rahoituslaitoksista yhteensä n. 10000 000 euroa. Lainojen korot vaihtelevat 0,68 %-3,87 %:iin.Kunnan lainoista kiinteäkorkoisia on tällä hetkellä 60 % ja vaihtuvakorkoisia 40 %. Kiinteäkorkoisista lainoista on kuitenkin erääntymässä TA-laina, joka tulee neuvotella uudelleen.

Korkoriski syntyy korkojen heilunnasta korkomarkkinoilla. Mitä enemmän kunnalla on vaihtuvakorkoista velkaa, sitä suurempi on korkojen nousuun liittyvä riski. Myös tuotteet tai palvelut, joiden hinnat ovat riippuvaisia korkotasosta, voivat aiheuttaa kunnalle korkoriskin.

Korkoliikkeet aiheuttavat kassavirta- ja tulosvaihtelua sekä heikentävät kunnan toiminnan ennustettavuutta. Epäedullisiin korkoliikkeisiin liittyvät lisäkustannukset voivat pahimmillaan vaarantaa koko kunnan toiminnan.

Korkoriskin hallinnan tavoitteena on korkokustannuksiin liittyvän epävarmuuden ja epäedullisiin korkoliikkeisiin liittyvien korkokustannusten pienentäminen.

Korkosuojauksella muokataan korkoriski kunnan riskinsietokykyä vastaavaksi. Suojaustuotteita on tarjolla lukuisia. OTC-muotoiset osake-, korko- ja valuuttajohdannaiset tarjoavat mahdollisuuden sijoitustoiminnan riskien hallintaan ja sijoitusnäkemyksen toteuttamiseen. Johdannainen (tai johdannaissopimus) on rahoitusinstrumentti, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin arvoon.

Johdannaiset ovat yleisesti käytettyjä riskienhallinnan välineitä, joiden tavoitteena on suojata tehokkaasti sellaisilta markkinariskeiltä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kunnan taloudelliseen tulokseen. Näitä riskejä ovat esimerkiksi korkojen ja valuuttojen markkinaliikkeet. Usein näiden riskien suojaaminen ilman johdannaisia voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Koska OTC-johdannaiset ovat kahdenvälisiä sopimuksia (pankki ja asiakas), voidaan kunkin johdannaissopimuksen nimellispääoma, erääntymispäivä, kohde-etuus ja muut yksityiskohdat räätälöidä tarpeiden mukaan.

Mikäli kunnalla on käytössä johdannaissopimuksia, niistä on esitettävä erittely tilinpäätöksen liitetiedoissa.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus esittää edelleen valtuustolle, että Lestijärven kunta solmii OP yrityspankin kanssa johdannaisyleissopimuksen, jolla kunta voi tarvittaessa tehdä yksittäiseen lainaansa tai lainakantaansa liittyviä korkojohdannaissopimuksia (koronvaihtosopimus, korkokattosopimus, korkolattiasopimus). Kunnanvaltuusto valtuuttaa kunnanjohtajan sekä hallintojohtajan tekemään johdannaissopimuksen tarvittaessa.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Liitteet: 110a Johdannaisyleissopimus

-------------------------
Päätösehdotus:
Lestijärven kunta solmii OP yrityspankin kanssa johdannaisyleissopimuksen, jolla kunta voi tarvittaessa tehdä yksittäiseen lainaansa tai lainakantaansa liittyviä korkojohdannaissopimuksia (koronvaihtosopimus, korkokattosopimus, korkolattiasopimus). Kunnanvaltuusto valtuuttaa kunnanjohtajan sekä hallintojohtajan tekemään johdannaissopimuksen tarvittaessa.

Päätös:
Hyväksyttiin.