Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 26.10.2023 klo. 17.00
43§ Selvitys valtuustolle vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin

Valmistelija: Hallintojohtaja Susanna Tuikka

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 9.6.2023 § 43 hyväksynyt omalta osaltaan vuoden 2022 arviointikertomuksen ja saattanut sen valtuuston käsiteltäväksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten. Valtuusto käsitteli toimintakertomuksen ja merkitsi tarkastuslautakunnan huomiot tiedokseen 21.6.2023 § 16.

Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta esittää kunnanvaltuustolle, että kunnanhallitus ja muut toimielimet antavat selvitykset tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin syyskuun loppuun mennessä ja valtuustolle lokakuun loppuun mennessä.

Yleisellä tasolla tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota pöytäkirjoissa puuttuviin liitteisiin ja yleisessä tietoverkossa julkaistavien dokumenttien tallennusmuotoon sekä muutoksenhakuosoituksien puutumiseen osasta pöytäkirjoja. Myös viranhaltijapäätösten osalta huomautettiin, että kaikki viranhaltijapäätökset eivät ole edelleenkään nähtävänä kunnan nettisivuilla.

Talouden osalta tarkastuslautakunta muistuttaa, että kunnan tulee huolehtia alijäämän kattamisesta, jotta vältytään arviointimenettelyltä. Kunnassa tulee huolehtia siitä, että kunnan toimintoja sopeutetaan verotulokertymien ja valtionosuuksien suhteessa.

Henkilöstöasioista tarkastuslautakunta nostaa esiin sen, että kunnan henkilöstöriski hallintoon liittyen tulee tunnistaa ja niihin tulee varautua. Myös henkilöstön perehdyttämiseen tulee panostaa. Tarkastuslautakunnan mielestä koko henkilöstön hyvinvoinnista ja työviihtyvyydestä tulee huolehtia ja on positiivista, että kunnassa on tehty henkilöstökysely ja käyty kehityskeskustelut. Tarkastuslautakunnan mielestä henkilöstökyselyn tulokset tulisi esitellä henkilöstökertomuksessa.

Sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta tarkastuslautakunta toteaa, että sisäisen tarkastuksen ohje ja konserniohje tulee päivittää ja kunnanhallituksen tulee huolehtia sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeiden ajantasaisuudesta. Tarkastuslautakunta pitää hyvänä tavoitteena riskienhallinnan dokumentoinnin kehittämistä ja suosittelee myös sisäisen valvonnan kehittämistä samanaikaisesti. Tarkastuslautakunta suosittelee sisäisen valvonnan ja riskienhallintajaoston säännöllistä kokoontumista, raportointia ja raporttien tiedoksiantoa hallituksessa.

Muina yleisinä havaintoina tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota sisäisen tiedonkulun parantamiseen erityisesti poikkeustilanteissa ja siihen, että luottamustehtävien jaossa tulee huomioida vaalikelpoisuus ja tasa-arvolain vaatimukset. Lisäksi tarkastuslautakunta toteaa muissa havainnoissa, että kuntalain 69 §:ssä korostetaan luottamustoimen hoitamisen moraalisia ja eettisiä arvoja.

Toimialojen selvitys arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin on liitteenä.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus antaa tarkastuslautakunnalle ja valtuustolle liitteenä olevan selvityksen tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Liitteet: 124a Lestijärven kunnan selvitys

-------------------------
Päätösehdotus:
Valtuusto merkitsee tiedokseen kunnanhallituksen antaman selvityksen tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa 2022 esittämiin havaintoihin.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Liitteet: 43a Lausunto arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin

Liitteet
Selvitys arviointikertomuksen havaintoihin
Lestijärven kunnan selvitys