Lestijärven kunnan päätökset > Tekninen lautakunta > Maanantai 11.12.2023, klo 18.30
87§ Sammalisniemen kunnallistekniikan kunnossapidon vastuu

Valmistelija: Rakennustarkastaja/vs tekninen johtaja Juha Timo

Lestijärven kunnan ja Sammalisniemen alueen maanomistajien välille on laadittu 18.1.2010 päivätty kaavoitussopimus, jonka tarkoituksena on sopia asemakaavan laatimisesta Sammalisniemen alueelle. Sopimushetkellä alueella oli voimassa Lestijärven ranta-asemakaava.
Kaavoitussopimuksen kohtaanKunnallistekninen rakentaminen ja kunnossapito on kirjoitettu: Maanomistaja vastaa kunnallistekniikan rakentamisesta. Sopimuksessa ei ole mainintaa siitä, kuka vastaa kunnallistekniikan kunnossapidosta.
Lestijärven kunnan ja osoitteessa Veikonpolku 3 sijaitsevan kiinteistön Lappala omistajan Mikko Lapin välille on laadittu viemärin liittymissopimus 14.8.2009. Liittymissopimuksessa ei ole tarkempaa mainintaaviemärin rakentamisesta eikä kiinteistön liittymiskohtaa viemäriverkostoon ole määritelty.
Lappi on kaavoitussopimuksen mukaisesti vastannut kunnallistekniikan (kadun, jätevesiviemäriverkoston ja jätevesipumpaamon ) rakentamisesta. Kiinteistön Lappala jätevedet johdetaan kiinteistöpumppaamon kautta paineputkea pitkinKinnulan keskuspuhdistamolle johtavaansiirtoviemäriin. Kiinteistöpumpaamon on hankkinut ja asentanut maanomistaja. Paineputken rakentamiskustannuksista on vastannut kunta ja maanomistaja.
Sammalisniemen asemakaava-alueelle ei ole laadittu koko aluetta koskevaa hyväksyttyä viemärisuunnitelmaa eikä hyväksyttyätiesuunnitemaa.

Osoitteeseen Veikonpolku 3 saunan ja asuinrakennuksen rakentaneetJuho ja Sami Lappi esittävät näkemyksenään, että vesihuoltolaitos on vastuussa viemäriverkoston kunnossapidosta mukaan lukien paineputkisto ja pumppaamo, johon jätevedet kiinteistöltä johdetaan. Asia on tullut ajankohtaiseksi kun vuonna 2010 käyttöönotetun kiinteistöpumppaamon toiminnassa on ollut toimintahäiriöitä ja pumppu on jouduttu uusimaan. Lappien mielestä myös asemakaava-alueelle rakennettujen katujen kunnossapito, niin kesä- kuin talvikunnossapidon osalta, kuuluu kunnalle. Katujen kunnossapitoa ei kaavoitussopimuksessa ole sovittu.

Juho ja Sami Lappi esittävät,että päätetään ja toimitaan seuraavasti:
-Rakennettu viemäriverkosto mukaan lukien kiinteistöpumppaamo on osa viemärilaitosta ja vesihuoltolaitos vastaa viemäriverkoston kunnossapidosta mukaan lukien kiinteistöpumppaamo
-Kunta vastaa nyt korjatusta vaatineenkiinteistöpumppaamon korjauskustannuksista 1853,66 €.
-Kunta rakentaa järjestelmän, joka estää jäteveden virtauksen keskuspuhdistamolle rakennetusta runkolinjasta kiinteistöpumppaamoon.
-Kunta asentaa puuttuvat katunimiopasteet kantatieltä 58 (Lestijärventieltä) Veikonpolulle ja huolehtii kadun kesä- ja talvikunnossapidosta kuten muistakin kaduista.


rakennustarkastaja / vs tekninen johtaja:
-Vesihuoltolaitoksen tulee määrätä jokaista verkostoonsa liitettävää kiinteistöä varten liittämiskohdat, joiden tulee sijaita kiinteistön välittömässä läheisyydessä. Liittymiskohdan ja rakennuksen välinen osuus kuuluu kiinteistön omistajan rakentamisvelvollisuuteen. Veikonpolku 3 kohdalla oleva kiinteistöpumppaamon hankinta kuuluu kiinteistön omistajalle, kuten myös pumppaamon kunnossapito.Näin ollen kunta ei osallistu kiinteistöpumppaamon korjauskulujen maksamiseen.
-Siirtoviemärin ja paineviemärin haaraan ei ole rakennettu takaiskuventtiileitätai vastaavia estämään kiinteistöpumppamon rikkoutumistapauksessa jäteveden virtaamista kiinteistöön päin. Haaraan on asennettu sulkuventtiili. Myös kiinteistönomistajan tulee asentaa sulkuventtiilikiinteistöpumppaamon yhteyteen.
-Kunnan teitä ei viitoiteta maantien varrelta. Kunta on laittanutosoiteviitan Vanhatienliittymään, siihen mistä Veikonpolku alkaa.
-Veikonpolkua ei ole rakennettu hyväksyttävän tiesuunnitelman mukaan, joten tien kesäkunnossapitoa ei voida katsoa kunnalle kuuluvaksi. Talvikunnossapidosta kunta huolehtii kuten muistakin kaavateistä.


tekninen lautakunta:
Hyväksyttiin.



Liitteet
Kirje