Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Tiistai 12.12.2023 klo 17.00
89§ Esi- ja perusopetuksen poissaolomalli

Valmistelija: vt. rehtori Paula Jokela

Perusopetuslain 26 pykälän muutos astui voimaan 1.8.2023. Laissa sanotaan, että opetuksen järjestäjän tulee ennaltaehkäistä perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja sekä seurata ja puuttua niihin suunnitelmallisesti. Opetuksen järjestäjän tulee ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.

Poissaolojen ehkäisemisessä on tärkeää huomioida seuraavat näkökulmat koulun arjessa:

Miksi poissaolojen seuraaminen ja niihin puuttuminen on tärkeää?

Koulupoissaolojen systemaattiseen seurantaan ja varhaiseen puuttumiseen (oppilaiden yhdenvertainen kohtelu poissaoloihin puuttumisessa) on laadittu OPH:n rahoittamassa SKY-hankkeessa toimintamalli, joka otetaan laajasti käyttöön koko maakunnan alueella (liite 1). Seuranta tapahtuu 30 / 60 / 90 / 120 / 150 poissaolotunnin kohdalla. Toimintasuunnitelma selkiyttää eri toimijoiden roolit ja vastuut ja poissaolojen seurantaan tulee Wilmaan ”liikennevalot” ns. wilmapotti, joka mahdollistaa poissaolojen seurannan värillisillä herätteillä niin luokanopettajalle/luokanohjaajlle kuin huoltajille.

Koulupoissaolot jaetaan seuraavasti:

Ei huolta herättävä poissaolo

Huolta herättävä poissaolo

Luokanopettaja/luokanvalvoja keskustee yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa poissaolojen vaikutuksesta oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä mahdollisista tukitoimenpiteistä (liitteet 2-3).

Kun kyse on huolta herättävistä poissaoloista, suositellaan perusteellista kartoitusta poissaolojen taustalla olevien syiden selvittämiseksi. Kartoituksen perusteella laaditaan tarvittavat tukitoimet. Tämä tehdään yhteistyössä oppilaan, huoltajien, luokanvalvojan/luokanopettajan ja opiskeluhuollon henkilöstön kanssa (kuraattori ja/tai kouluterveydenhoitaja ja/tai koulupsykologi).

Koulupoissaolon toimenpiteet kirjataan ja päivitetään oppilaan Wilmaan Tuki-välilehdelle.

Lisätietoa koulupoissaoloista
Yhteisellä koulutiella: Käsikirja perusopetuksen oppilaiden läsnäolon tukemiseen ja poissaolojen vähentämiseen OKM 2023


Esittelijä: vt. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Lassi Mäkelä

Päätösehdotus:

Sivistyslautakunta päättää ottaa käyttöön liitteen mukaisen poissaolomallin välittömästi. Poissaolomallista tiedotetaan oppilaita ja huoltajia. Opettajille järjestetyn vesokoulutuksen lisäksi mahdollistetaan myös myöhemmässä vaiheessa poissaolomalliin liittyvän lisäkoulutuksen järjestäminen. Sivistyslautakunta antaa vt. sivistys- ja hyvinvointijohtajalle, vt. rehtorille ja koulusihteerille tehtäväksi yhteistyössä Visman kanssa valmistella tarvittavat muutokset Wilmaan (sisältäen mm. ”liikennevaloherätteet” ja poissaolomallin mukaisen Tuki-välilehden Lokikirjalle).


Päätös:

Hyväksyttiin.



Liitteet
Keskustelupohja oppilaan kanssa käytävään keskusteluun
Keskustelupohja huoltajan kanssa käytävään keskusteluun
Poissaolomalli