Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 13.12.2023 klo. 9.00
179§ Tietosuojavastaavan nimeäminen

Valmistelija: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Tietosuoja-asetuksen mukaan rekisterinpitäjän on pystyttävä osoittamaan, miten se on varmistanut tietosuojavelvollisuuksien toteutumisen toiminnassaan. Kunnissa on erilaisia henkilörekistereitä, joissa rekisterinpitäjä on vastuussa siitä, ettei henkilötietoja käsitellä ilman asianmukaista oikeusperustaa.

Yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan tiettyjen rekisterinpitäjien ja henkilötietojen käsittelijöiden on nimitettävä tietosuojavastaava. Velvoite koskee kaikkia viranomaisia ja julkishallinnon elimiä. Jokaisen kunnan ja kuntayhtymän tulee siten nimittää itselleen tietosuojavastaava.

Kunnan, joka on rekisterinpitäjä tai henkilötietojen käsittelijä, on nimitettävä tietosuojavastaava, jos organisaation toimintoihin kuuluu arkaluonteisten tietojen laajamittainen käsittely tai yksilöiden laajamittainen, säännöllinen ja järjestelmällinen seuranta.

Tietosuojavaltuutetun tehtävät on määritelty EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa sekä kansallisessa tietosuojalaissa. Tietosuojavaltuutetun tehtävänä on käsitellä ja ratkaista tietosuojaa ja henkilötietojen käsittelyä koskevat asiat voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Tietosuojavastaava on organisaation sisäinen asiantuntija, joka seuraa henkilötietojen käsittelyä ja auttaa tietosuojasäännösten noudattamisessa. Lisäksi tietosuojavastaava on tietosuojavaltuutetun toimiston yhteyshenkilö ja tekee yhteistyötä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Kunnanhalltius on 16.8.2023 § 106 hyväksynyt tietosuoja-asiantuntijan tehtävien järjestämistä koskevan määräaikaisen sopimuksen Kaustisen seutukunnan kuntien kesken ja Kaustisen seutukunta on palkannut tietosuoja-asiantuntijaksi Niklas Palénin.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus nimeää määräaikaisen sopimuksen voimassaoloajaksi Lestijärven kunnan tietosuojavastaavaksi Niklas Palénin.

Päätös:
Hyväksyttiin.