Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 13.12.2023 klo. 9.00
192§ Lestijärven esiselvityshanke ja järvityöryhmän esitys

Valmistelija: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Lestijärven kunnanhallitus on kokouksessaan 31.3.2022 § 61 päättänyt toimia Lestijärven kunnostuksen esiselvityshankkeen hakijana ja hallinnoijana. Hankehakemus on tullut vireille 8.4.2022 (liite a). Hanke päättyy 31.12.2023.

Esiselvityshankkeen tavoitteena on käynnistää Keski-Pohjanmaan maakuntajärven, Lestijärven, kunnostukseen tähtäävä hankejatkumo. Esiselvityshankkeessa laaditaan kokonaissuunnitelma eli ”järvikartta” siitä, mitä kunnostushankkeita Lestijärven valuma-alueen päästöjen vähentämiseksi ja järven sisäisen tilan kunnostamiseksi tulisi tehdä. Esiselvityshankkeen tavoitteena on löytää järven valuma-alueelta tarkoituksenmukaisimmat ja toteutettavissa olevat kunnostuskohteet, joiden avulla järven kuormitusta voidaan vähentää. Valuma-alueelta kohteena on erityisesti Lehtosenjoki ja Pappilanjoki.

Esiselvityshankkeen kohderyhmänä ovat valuma-alueen maanomistajat, koska maanomistajien hyväksyntä ja sitoutuminen esiselvityshankkeessa tehtävään hankesuunnitelmaan on ensiarvoisen tärkeää.

Hankkeelle on hankehakemuksessa määritelty seuraavat toteutusvastuut:

  1. Järvikartan laadinnasta vastaa ostopalveluna valittu asiantuntijatyön toteuttaja. Järvikartta on toimitettava kuntaan sen valmistuttua, viimeistään hankkeen päättyessä.
  2. Hankehakemuksen ja -suunnitelman tekemisestä esim. ELY-keskuksen vesiensuojelun tehostamisohjelmaan vastaa ostopalveluna valittu asiantuntijatyön toteuttaja.
  3. Maanomistajien sitouttamisesta tukemaan järven valuma-alueen hanketta vastaa ostopalveluna valittu asiantuntija. Asiantuntija pitää yhteyttä ensimmäisen hankehaun kohdealueen maanomistajiin sekä tiedottaa maanomistajia puhelimitse, sähköpostitse ja kirjepostin avulla. Maastoon tehdään katselmuksia maanomistajien kanssa konkreettisten toimenpiteiden kartoittamiseksi.
  4. Järvikartan laatimisessa käytetään hyväksi yhdistysten, kuntalaisten, muiden ympärivuotisten asukkaiden, kesäasukkaiden ja ulkolestiläisten osaamista järvikartan laatimisessa Järviryhmässä, Lesti-viikon tilaisuudella ja arviointiseminaarilla.
  5. Paikalliset yhdistyksen vastaavat materiaalipankin aineiston kokoamisesta talkootyönä. Yhdistykset keräävät Lestijärven kunnosta tehdyt selvitykset ja tutkimukset, ja toimittavat ne kuntaan.

Järvityöryhmän puolesta Kaarle Kaistila on toimittanut kunnanhallitukselle 27.11.2023 työryhmän tekemän esityksen (liite b). Työryhmä on tehnyt vesiensuojelullisen kokonaisarvion, jossa he ovat päätyneet seuraavaan hankejärjestykseen:

  1. Teerinevan alueen ennallistaminen laaja-alaisena vesiensuojelukysymyksenä
  2. Lehtosenjoen valuma-alueella tehtävät valunnansäätöhankeet
  3. Pappilanjoen valuma-alueella tehtävät valunnansäätöhankkeet

Työryhmä esittää hankerahoituksen hakemista Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Esityksessä kunnalta toivotaan seuraavia toimenpiteitä:

  1. Kunta sitoutuu hankkeeseen antamalla luvan hankesuunnitelman laatimiseen omistamalleen alueelle Teerinevalla
  2. Kunta esittää Kaustisen seutukunnalle hankkeen vetovastuuta
  3. Kunta ei osallistu tässä vaiheessa suunnittelun omavastuuosuuden maksamiseen, vaan omarahoitus katetaan yksityisiltä toimijoilta kerättävällä rahoituksella
  4. Kunta suosittaa kaikille alueen maanomistajille, että maanomistajat antavat luvan omistamiensa alueiden osalta Lestijärven valuma-alueen kunnostukseen tähtäävien suunnitelmien tekoon.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus ei hyväksy järvityöryhmän esitystä. Kunnanhallitus on 1.11.2023 § 150 päättänyt ottaa Teerinevan alueen metsätalouskäyttöön niiltä osin kuin alue on siihen tarkoitukseen soveltuvaa.

Kunnanhallitus kuitenkin katsoo, että selvitystyötä Lestijärven kunnostuksen osalta tulee jatkaa. Koska kunta on nyt käynnissä olevan hankkeen hakija ja hallinnoija, mahdollisten jatkohankkeiden osalta tehdään päätökset kunnanhallituksessa sen jälkeen, kun esiselvityshankkeen loppuraportti on toimitettu kuntaan.

Kunta ei voi suosittaa tai ohjeistaa maanomistajia siitä, mihin tarkoitukseen he maaomaisuuttaan haluavat käyttää. Alkuperäisen hankesuunnitelman mukaan alueen maanomistajien sitouttaminen oli keskeisessä osassa hanketta. Tältä osin hanke ei ole toteutunut hankesuunnitelman mukaisesti. Alueen maanomistajia ei ole mukana hankkeen ohjausryhmässä eikä maanomistajiin ole oltu yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse hankkeesta tiedottamiseksi.

Päätös:
Kunnanhallitus päätti puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisestisiirtää asian käsittelyä siihen saakka, kunnes kunta on tutustunut nyt käynnissä olevan hankkeen loppuraporttiin.

Liitteet:

Liite a Lestijärven esiselvityshanke- hankehakemus

Liite bJärvityöryhmän esitys



Liitteet
Järvityöryhmän esitys
Hankehakemus