Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 14.2.2024 klo. 9.00
32§ Kunnan henkilöstön lomauttamisen periaatteet

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Lestijärven kunnan taloudellinen tilanne on haastava erityisesti kuluvan vuoden mutta myös tulevien vuosien osalta. Vuodet 2021 ja 2022 ovat olleet merkittävästi alijäämäisiä ja vuoden 2023 ennustetaan olevan myös alijäämäinen tilinpäätöstietojen ollessa vielä hyvin keskeneräiset. Kunnalla on edellisiltä vuosilta kertynyttäalijäämää taseessa 1642335,37 euroa. Tämä ja vuodelta 2023 kertyvä alijäämä tulee saada katettua 31.12.2026 mennessä, jotta välttyy kriisikuntamenettelyltä.Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 21.12.2023 § 56 vuoden 2024 talousarvion, joka on 490704,80 euroa ylijäämäinen.

Talouden tasapainottamisohjelman laatiminen on ollut välttämätöntä kunnan talouden näkökulmasta. Rakenteelliset muutokset ovat välttämättömiä. Talouden tasapainottamiskeinot on laadittu talouden tervehdyttämissuunnitelmassa, jonka valtuusto on hyväksynyt kokouksessaan 31.8.2023 ja jota on tarkistettu valtuuston kokouksessa 21.12.2023 § 57. Osana talouden tasapainottamisohjelmaa on yhtenä talouden tasapainottamiskeinona neuvoteltu kunnan henkilöstön lomauttamisesta määräajaksi taloudellisiin syihin perustuen. Lomautuksista on neuvoteltu henkilöstön edustajien kanssa lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 4 § 1 mom. 4 kohdan mukaisesti. Neuvottelut kestivät 14 päivää ja ne käytiin 28.11.2023-12.12.2023 välisenä aikana. Neuvotteluita pidettiin kaksi 28.11.2023 ja 5.12.2023.

Työnantaja voi lomauttaa viranhaltijan ja/tai työntekijän yksipuolisesti tietyin ehdoin. Viranhaltija voidaan lomauttaa toistaiseksi tai määräajaksi samoilla taloudellis-tuotannollisilla perusteilla, joilla kunta voisi irtisanoa virkasuhteen. Työntekijän osalta työnantajalla tulee olla työsopimuslaissa säädetyt (esim. taloudellis-tuotannolliset perusteet) tai työehtosopimuksessa määrätyt lomautusperusteet. Kustannusten pakottava vähentämistarve kunnassa voi esimerkiksi olla määräaikaisen tai toistaiseksi tapahtuvan lomautuksen perusteena.

Lomautusilmoitusaika on yksi kuukausi, joka poikkeaa laissa säädetystä 14 päivän ilmoitusajasta. Lomautusilmoituksessa on mainittava lomautuksen peruste, sen alkamisaika sekä kesto. Määräaikaisen lomautuksen kesto on ilmoitettava täsmällisesti. Jos työntekijä lomautetaan useammaksi lomautusjaksoksi, kaikista tiedossa olevista lomautusjaksoista voidaan ilmoittaa samassa lomautusilmoituksessa.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää lomauttaa koko henkilöstön. Lisäksi kunnanhallitus päättää, että henkilöstön lomauttamisissa noudatetaan seuraavia periaatteita:

  1. Lomautuksen kesto on 2 viikkoa. Kuukausipalkkaisten lomautus kestää 14 kalenteripäivää, joka sisältää kaksi viikonloppua. Tuntipalkkaisten lomautus kestää 10 työpäivää.
  2. Lomaukset toteutetaan 31.12.2024 mennessä
  3. Määräaikaisessa virkasuhteessa oleva viranhaltija voidaan lomauttaa, jos virkasuhde on ennen lomautuksen alkamista jatkunut keskeytymättä vähintään 6 kuukautta.
  4. Määräaikaisessa työsopimussuhteessa oleva työntekijä voidaan lomauttaa, jos työntekijä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä.
  5. Lomautuspäätöksen tekee hallintosäännön mukaisesti se viranomainen (toimielin tai esihenkilö), joka päättää virka- tai työsuhteeseen ottamisesta.

Päätös:
Hyväksyttiin.