Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 17.4.2024 klo. 9.00
55§ Otto-oikeuden käyttäminen: Sivistys- ja hyvinvointilautakunta 18.3.2024 § 23

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Otto-oikeudella tarkoitetaan kunnanhallituksen oikeutta ottaa käsiteltäväkseen asian, jossa kunnan organisaatiossa alempi viranomainen on tehnyt päätöksen. Kunnanhallituksen alaisia viranomaisia ovat valtuustoa lukuun ottamatta kunnan muut toimielimet sekä yksittäiset viranhaltijat, joilla on oikeus tehdä hallintopäätöksiä.

Ottopäätöksen voi tehdä kunnanhallitus kokouksessaan, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan muu viranhaltija. Varapuheenjohtaja voi käyttää otto-oikeutta puheenjohtajan ollessa estynyt.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 18.3.2024 § 23 hyväksynyt Lestijärven esi- ja perusopetuksen koulukuljetusoppaan, joka otetaan käyttöön 1.8.2024.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja ovat päättäneet käyttää otto-oikeuttasivistys- ja hyvinvointilautakunnan käsittelemään asiaan, koska koulukuljetusopas sisältää asiavirheitä ja vaatii tarkennuksia. Otto-oikeuden käyttämisestä on ilmoitettu määräajassa sivistys- ja hyvinvointijohtajalle.

Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että alemman viranomaisen käsittelemä asia siirtyy kokonaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Alemman viranomaisen tekemät ratkaisut eivät millään tavalla sido kunnanhallitusta. Kunnanhallituksella on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. Se on velvollinen tekemään asiassa päätöksen. Käsiteltäväksi otetussa asiassa voidaan tehdä uusi päätös tai aiemmin tehty päätös voidaan pysyttää, kumota tai muuttaa taikka asia voidaan palauttaa päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Esittelijä: kunnanjohtaja Päivi Rautio

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää palauttaa esi- ja perusopetuksen koulukuljetusoppaan sivistys- ja hyvinvointijohtajalle valmisteluun.

Päätös:
Hyväksyttiin.


Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Tiina Kujala osallistui kokoukseen asian käsittelyn ajaksi.

Liitteet:

Liite a Koulukuljetusopas

Liitteet
Koulukuljetusopas