Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 14.05.2020 klo. 19.00-20.34
13§ KOSOLANKANKAAN TUULIVOIMAPUISTO OY:N JA LESTIJÄRVEN KUNNAN VÄLINEN MAANVUOKRASOPIMUS

YIT on uudistanut maanvuokrasopimuksiaan ja uudistuksen myötä vuokraehtoihin on tullut joitakin muutoksia, joten aikaisemmin solmitut maanvuokrasopimukset tulee uusia. Vuokrasopimuksien uudistaminen on YIT:n mukaan välttämätöntä, jotta tuulivoimahanke saadaan toteutumaan varmemmin ja nopeammin. Tällä hetkellä voimassaolevaa maanvuokrasopimusta YIT rakennus Oy:n kanssa on käsitelty aikaisemmin kunnanhallituksessa (20.11.2018 ja 19.02.2019) sekä valtuustossa (19.12.2018 ja 28.02.2019).

Nyt uudistettava sopimuspaperi korvaa voimassa olevan maanvuokrasopimuksen ja sen myöhemmät liitteet II ja III ja käsittää vain yhden sopimuspaperin karttaliitteineen. Voimassa olevassa vuokrasopimuksessa tutkimusalueet ja lopulliset vuokra-alueet on määritelty erikseen, uudessa sopimuksessa vuokra-alueena on koko kiinteistö.

Myös vuokra-aikaan on tehty muutoksia. Uudistettavassa sopimuksessa vuokrasopimus on voimassa määräaikaisena 31.12.2060 asti. Oikeudesta uudelleen vuokraukseen on luovuttu, mutta vuokralainen saa etuoikeuden päästä neuvottelemaan mahdollisesta uudelleen vuokrauksesta. Näin ollen jatkokauden ehdot neuvotellaan sen hetkiseen markkinatilanteeseen sopiviksi.

Uudistettavassa sopimuksessa korvaukset on sidottu vastaamaan marraskuun 2019 indeksitasoa ja kaikkia korvauksia on nostettu noin 2%. Uuden sopimuksen myötä hehtaariperusteinen korvaus on 54€/ha/v, tuulivoimalaitoskohtainen vuokra 8500 €/v, korvaus lapojen ylityksestä 540 €/kpl/v ja minimikorvaus 650 €/kiinteistö/v. Tuulivoimalakohtaisen vuosivuokran maksuvelvollisuus alkaa, kun ko. tuulivoiman perustuksen valutyöt käynnistyvät. Hehtaariperusteisen vuokran maksuvelvollisuus käynnistyy, kun kyseisen tuulivoiman osayleiskaava-alueella aloitetaan ensimmäisen tuulivoimalan perustuksen valutyöt. Myös tuulivoimalakiinteistölle maksetaan hehtaariperusteista vuokraa siihen asti, kunnes ko. kiinteistölle rakennettavan tuulivoimalan perustuksen valutyöt käynnistyvät.

Uudella sopimuksella vuokralaiselle tuodaan oikeus irtisanoa vuokrasopimus siitä hetkestä, kun ko. osayleiskaava-alueen viimeinen tuulivoimala on purettu. Molemmilla osapuolille tuodaan myös oikeus vuokrasopimuksen irtisanomiseen, mikäli ko. tuulivoiman osayleiskaava-alueelle ei ole aloitettu ensimmäistäkään tuulivoimalan rakentamista 8 vuoden kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoituksesta.

Uudistettavassa sopimuksessa vakuuden määrä on korotettu siten, että se on 70000 €/tuulivoimalaitos ja jatkossa vakuus on sidottu marraskuun 2019 elinkustannusindeksiin. Vakuus voi aikaisemmasta sopimuksesta poiketen olla myös muu kuin rahavakuus, esim. pankkitakaus.

Uudistettavan sopimuksen myötä vuokralainen vastaa vain tuulivoimalaitostoiminnan aiheuttamista kiinteistöveroista ja sopimukseen on lisätty ehto, jonka mukaan vuokranantaja ei suorita/tule sallimaan sellaisia kaivuu-, hakkuu tai muita töitä, jotka voivat vahingoittaa tuulipuiston rakenteita, kuten ilmajohtoja ja kaapelilinjoja.

Uudistettavaan sopimukseen on täsmennetty, että vuokralainen vastaa käyttämiensä ja rakentamiensa teiden ylläpidosta tuulipuistotoiminnan edellyttämään tasoon ja lisäksi on kirjattu, että vuokralaisella on oikeus päättää lopullinen tielinjaus, mutta vuokranantajalle varataan mahdollisuus vaikuttaa teiden sijainteihin.

Uudistettavasta sopimuksesta on poistettu ilmajohtojen ja maakaapeleiden osalta voimassa oleva maininta, jossa linjoista sovitaan yhdessä vuokranantajan kanssa. Toisaalta sopimukseen on kirjattu, että vuokralaisella on oikeus päättää lopulliset sijainnit, mutta vuokranantajalle täytyy varata mahdollisuus vaikuttaa sijainteihin. Lisäkäsi sopimukseen on lisätty tiealueen ulkopuolelle rakennettavista kaapelilinjoista maksettava kertakorvaus, 1€/m2.

Uudistetussa sopimuksessa sekä vuokralaisen että vuokranantajan vahinkojen korvausvastuu on rajattu välittömiin vahinkoihin ja kohdassa Toimenpiteet vuokrasopimuksen päättyessä on poistettu maininta siitä, että osapuolten täytyy yhdessä todeta purkutoimenpiteet suoritetuiksi.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle oheisen uudistetun maanvuokrasopimuksen hyväksymistä YIT Rakennus Oy:n ja Lestijärven kunnan välillä. Kunnanjohtaja ja hallintojohtaja, allekirjoittaessaan lopullisen vuokrasopimuksen hyväksyvät samalla lopullisen vuokra-alueen karttaliitteen.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

-------------------------

Valtuusto
Juha Salminen esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, koska sopimusta on selvennettävä vastuiden osalta. Sopimuksessa määriteltyjä vastuita pitää täsmentää siten, että niistä ilmenee selkeästi kuka vastaa ja mistä vastaa.
Juha Salmisen esitystä ei kannatettu, joten esitys raukesi kannattamattoma.
Valtuusto hyväksyi oheisen maanvuokrasopimuksen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.


Sirpa Parkkila liittyi kokoukseen klo 19.36.

Juha Salminen jätti asiasta eriävän mielipiteen.



Liitteet
Maanvuokrasopimus