Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Tiistai 29.09.2020 klo. 9.00-12.51
168§ KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA 2022-2025

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus päätti kokouksessaan 24.8.2020 asettaa nähtäville Keski-Pohjanmaan maakuntastrategian 2040 ja maakuntaohjelman 2022–2025 osallistumis- ja arviointisuunnitelman ajalle 1.9.-30.9.2020.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kuvataan Keski-Pohjanmaan maakuntastrategian2040 ja maakuntaohjelman 2022–2025 valmisteluprosessi, asiakirjan valmistelua koskeva osallistumis- ja vuorovaikutusmenettely sekä vaikutusten arviointimenettely.

Keski-Pohjanmaan liitto vastaa maakuntastrategian ja -ohjelman valmistelusta. Nyt päivitetään vuonna 2017 hyväksytty Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma 2018–2021. Suunnittelu- ja ohjelmatyö perustuu maakunnan menestystekijöihin ja vahvuuksiin sekä uusien mahdollisuuksien ja kehittämissuuntien löytämiseen. Sen tavoitteen on määritellä tekijät, joilla Keski-Pohjanmaa kehittyy kilpailukykyisenä, elinvoimaisen, vetovoimaisena ja innovatiivisena maakuntana.

Maakuntastrategian kokoaa yhteen aluekehittämislainsäädännön ja maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset kehittämistoimet. Maakuntaohjelma toteuttaa ja konkretisoi maakuntastrategiassa asetettuja kehittämistavoitteita. Maakuntastrategia luo pohjan myös maakuntakaavan valmistelulle sekä maakunnan tavoitteelliselle aluerakenteelle, joka esitetään osana maakuntastrategiaa.

Maakuntaohjelmassa tarkastellaan alueen kehittämiseen keskeisesti vaikuttavia osa-alueita, kuten elinkeinoja, työllisyyttä, maaseutua, hyvinvointia, osaamista ja innovaatioita, kulttuuria sekä elinympäristöä ja saavutettavuutta.

Maakuntakaava on yleispiirteinen maankäyttö- ja rakennuslain mukainen alueiden käytön suunnitelma. Keski-Pohjanmaalla maakuntakaavoitus on toteutettu vaiheittain ja viiden maakuntakaava valmistuu keväällä 2021.

Keski-Pohjanmaa vuonna 2040-strategisena visiona on, että Keski-Pohjanmaa on hyvinvoiva kasvun maakunta, jonka arvot ja toimintaa ohjaavat periaatteet nojaavat yhteistyöhön, yhdessä tekemiseen, vahvaan yhteisöllisyyteen ja toisista huolehtimiseen sekä vetovoimaisen toiminta- ja elinympäristön kehittämiseen. Hyvinvoiva kasvun maakunta muodostuu kolmen avaintekijän kautta: osaaminen, kilpailukyky ja saavutettavuus. Läpileikkaavina toimintoina ovat maaseutu, kansainvälisyys ja vetovoima.

Kunnanjohtaja
Lestijärven kunta toteaa, että strategiasuunnittelussa tulee ottaa koko maakunta huomioon tasavertaisesti ja siten, että myös harvaan asutut paikkakunnat huomioidaan strategiaa laadittaessa.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.



Liitteet
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma