Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Keskiviikko 22.6.2022 klo. 19.00-21.57
36§ VIRKANIMIKKEEN MUUTTAMINEN: REHTORI

Valmistelija: Susanna Tuikka

Lestijärven kunnassa sivistystoimen toimiala muodostuu koulutoimesta, varhaiskasvatuksesta, nuoriso- ja vapaa-aikatoimesta sekä kirjasto- ja kulttuuritoimesta. Myös keskuskeittiö kuuluu sivistystoimen alaisuuteen. Sivistystoimen johtajana toimii rehtori, jonka laskennallisesta työajasta 70 % on rehtorin tehtäviä ja 30 % sivistysjohtajan tehtäviä.

Kevään aikana hallintojohtaja on käynyt henkilöstön kanssa keskusteluja tehtävänkuvista. Käytyjen keskustelujen perusteella näyttää siltä, että rehtorin virkanimike ei vastaa tehtävän todellista luonnetta. Nykyisellään sivistysjohtajan tehtävä vie viranhaltijan työajasta 50–80 prosenttia.

Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa sivistystoimen toimialan merkitys korostuu. Vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säilyy kunnilla. Ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat mm. varhaiskasvatus ja koulutus sekä liikunta-, ruoka- ja kulttuuripalvelut. Suunnitelmallinen ja aktiivinen hyvinvoinnin edistäminen hillitsee sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua.

Perusopetuslain mukaan jokaisella koululla tulee olla toiminnasta vastaava rehtori. Lisäksi perusopetuslaissa ja -asetuksessa säädetään tiettyjä tehtäviä ja toimivaltuuksia nimenomaisesti rehtorille. Näin ollen laki edellyttää vastuullisen rehtorin nimeämistä.

Rehtorin kelpoisuusvaatimuksista säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa. Kelpoisuusvaatimuksia ei ole sidottu tiettyyn virkanimikkeeseen, vaan kelpoisuus on määritelty oikeutena toimia koulun rehtorina. Perusopetuslain mukaista rehtorin tehtävää varten voidaan perustaa virka tai rehtorin tehtävä voidaan määrätä jonkun muun viranhaltijan tehtäväksi. Rehtorin tulee pystyä tosiasiallisesti vastaamaan koulun rehtorin tehtävistä. Lainopillisesti on riittävää, että rehtorin tehtävät on hallintosäännössä määritelty tietylle viranhaltijalle, jolla on tehtävään vaadittava kelpoisuus.

Virkanimikkeen muuttaminen on puhtaasti tekninen toimenpide eikä vaikuta viranhaltijan tehtävän sisältöön.

Tehtävänkuva liitteenä.

Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle rehtorin virkanimikkeen muuttamista sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi. Sivistys- ja hyvinvointijohtajan tehtävänkuvaan sisältyy perusopetuksen rehtorin tehtävät.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Valtuusto
Hyväksyttiin.

Liitteet
Tehtävänkuva