Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 13.10.2022 klo. 17.00-18.29
50§ HYVINVOINTIALUEELLE SIIRTYVÄ OMAISUUS, SOPIMUKSET, VASTUUT JA TOIMITILAT

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Kuntien tulee luovuttaa hyvinvointialueelle tiedot siirtyvästä henkilöstöstä, siirtyvien tehtävien ja palveluiden asiakkaista (pl. soteasiakas- ja potilastiedot) ja tukipalveluita koskevat käyttötaloustiedot. Lisäksi kuntien tulee tehdä selvitykset hyvinvointialueelle siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista, vastuista ja toimitiloista.

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021:

23 § Kunnan järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen käytössä olevan irtaimen omaisuuden siirtyminen hyvinvointialueelle

Hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan siirry osakeyhtiöiden osakkeet 2 momentissa tarkoitettuja osakkeita lukuun ottamatta.

Hyvinvointialueelle siirtyvät sellaisen osakeyhtiön osakkeet, jotka kunta omistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten, jos osakeyhtiön tosiasiallinen päätoimiala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen.

Edellä 1 ja 2 momentista poiketen hyvinvointialueelle ei siirry sellainen kunnan omistama irtaimisto ja osakkeet, jotka kunta omistaa työterveyshuoltolaissa (1383/2001) säädettyjen velvoitteidensa täyttämiseksi.

Edellä 2 momentissa tarkoitettujen osakkeiden siirtymistä lukuun ottamatta kunta ja hyvinvointialue voivat sopia irtaimen omaisuuden siirtymisestä myös toisin kuin 1 momentissa säädetään.

24 § Kunnan järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka

Hyvinvointialueelle siirtyy 1 päivänä tammikuuta 2023 kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen sekä opiskeluhuollon henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka.

25 § Kuntaa sitovien sopimusten ja vastuiden siirtyminen hyvinvointialueelle

Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jolleivät hyvinvointialue ja kunta toisin sovi. Jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää tai jakaa, kunta tekee 26 §:ssä tarkoitetussa selvityksessä esityksen sopimukseen liittyvän vastuun jakautumisesta.

Edellä 1 momentissa säädetystä poiketen hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan, jolleivät hyvinvointialue ja kunta toisin sovi, siirry:

1) sellaiset toimitilaa koskevat sopimukset, joissa kunta on sitoutunut osoittamaan ostajan tai lunastamaan toimitilan omistukseensa sopimuskauden päätyttyä;

2) vahingonkorvausvastuut tai muut sopimuksen päättämisestä seuraavat vastuut sellaisista sopimuksista, jotka kunta tekee tämän lain vahvistamisen jälkeen, mutta ennen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtymistä hyvinvointialueelle.

Jos kunta on toiminut ennen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtoa joko voimassa olevan lainsäädännön tai kuntaa sitovan sopimuksen vastaisesti, kunta vastaa tästä aiheutuvista seuraamuksista.

Jos kunta on antanut 23 §:n 2 momentissa tarkoitetun, sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan osakeyhtiön puolesta takaussitoumuksen, takausvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.

Kunnan tulee tehdä hyvinvointialueelle siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista, vastuista ja toimitiloista ensimmäinen selvitys ja ehdotus hyvinvointialueelle28.2.2022 mennessä. Toinen, tarkennettu selvitystulee antaa 30.6.2022 mennessä. Lopullinen selvitysja valtuuston lainvoimainen päätös on annettava 30.11.2022 mennessä. Selvityksetannetaan liitteenä olevalla excel-tiedostolla. Selvityksetkäsitellään kunnanvaltuuston päätösten jälkeen Soiten valtuustossa ja sen jälkeen hyvinvointialueen aluevaltuustossa.

Selvityksen tulee sisältää:

Hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön määrä, palkkakulut ja lomapalkkavelka ilmoitetaan vastaamalla erilliseen kyselyyn.
Hyvinvointialueelle on siirtymässä koulukuraattorin toimi. Hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön kanssa on käytävä yt-neuvottelut. Yt-neuvottelut on aloitettu ja ne ovat käynnissä.

Kunnanjohtaja:

Kunnanhallitus esittää edelleen valtuustolle, että valtuusto:


Kunnanhallitus:

Hyväksyttiin. Liitteenä olevaan selvitykseen täydennetään irtaimen omaisuuden osalta paloaseman kohdalle moottorikelkka ja peräkärryt.
---------------------
Valtuusto
Hyväksyttiin. Lisäksi todettiin, että hyvinvointialueelle siirtyy yksi työntekijä. Hänestä annetaan hyvinvointialueelle henkilöstömeno- ja lomapalkkavelkatiedot.
-------------------------
Kunnanjohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto:


Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
-------------------------
Valtuusto
Hyväksyttiin.
-------------------------
Hallintojohtaja

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto:

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
-------------------------
Valtuusto
Hyväksyttiin.


Liitteet
Siirtyvä omaisuus_10_2022