Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 15.12.2022 klo. 19.00-21.20
63§ KINNULAN JA LESTIJÄRVEN KUNTIEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYN OSAKEYHTIÖN PERUSTAMINEN
Kinnulan kunta ja Lestijärven kunta ovat tehneet hyvää yhteistyötä jätevesiasioissa jo reilusti yli kymmenen vuoden ajan. Nykyinen Kinnulan jätevedenpuhdistamo ei enää pysty vastaamaan tiukentuneisiin ympäristölupaehtoihin ja puhdistamo on tullut myös teknisen käyttöikänsä päähän, minkä vuoksi se tullaan korvaamaan uudella puhdistamolla, joka valmistuu vuoden 2022 aikana.
Kuten tälläkin hetkellä, uudella jäteveden puhdistamolla on tarkoitus käsitellä myös Lestijärven kunnan jätevedet, jotka johdetaan siirtoviemärillä Kinnulaan. Kinnulan ja Lestijärven kunnat ovat neuvotelleet jätevedenpuhdistamoon liittyvistä toimintamalleista vuoden 2020 loppupuolella ja vuoden 2021 alkupuolella.
Neuvottelujen pohjalta on toisaalta oikeudenmukaisuussyistä, ja toisaalta käytännön toimivuuden kannalta, on päädytty siihen, että uuden jätevedenpuhdistamon ja jo olemassa olevan siirtoviemärin hallinnointia varten perustetaan osakeyhtiö.

Kinnulan kunnanvaltuusto 25.2.2021 ja Lestijärven kunnanvaltuusto 24.2.2021 ovat päättäneet hyväksyä yhtiön perustamista koskevan aiesopimuksen. Toteuttamisperiaatteeksi on valittu kuntien omistama osakeyhtiö, jonka omistusosuudet ovat Kinnula 60 % ja Lestijärvi 40 %. Yhtiö perustetaan 10 000 euron osakepääomalla, jonka kunnat maksavat yhtiölle rahana omistusosuuksiensa suhteessa. Perustettavalle osakeyhtiölle siirretään yhtiön rekisteröinnin jälkeen apporttina Lestijärven ja Kinnulan puhdistamon välinen siirtoviemärilinja pumppaamoineen, jolloin yhtiön osakepääoma kasvaa apportin arvon verran 140 000 eurolla.
Perustettava yhtiö rakennuttaa uuden jätevedenpuhdistamon, jonka rakentaminen on alkanut huhtikuussa 2021. Yhtiön perustamista, rahoitusta ja toimintaa on kuvattu tarkemmin liitteenä olevassa liiketoimintasuunnitelmassa, jonka on laatinut Ramboll Finland Oy.
Ramboll Finland Oy:n laatiman aineiston pohjalta on laadittu yhtiön perustamisasiakirjat (liitteenä): Perustamissopimus
Yhtiön perustamisasiakirja, jonka liitteenä on esitys yhtiöjärjestykseksi. Perustamissopimus täydennetään myöhemmin hallituksen jäseniä ja puheenjohtajaa koskevien tietojen osalta, kun henkilöt on valittu.
Yhtiöjärjestyksen pääperiaatteet
Toimialaksi on merkitty yleiseen vesihuoltotoimintaan kuuluvien palveluiden tuottaminen ja myynti ensisijaisesti Kinnulan ja Lestijärven kuntien alueilla. Yhtiöjärjestys sisältää vakiomuotoisten kohten lisäksi suostumuslausekkeen ja lunastuslausekkeen, joiden tarkoituksena on estää osakkeiden myynti tai luovutus ulkopuolisille tahoille ilman osakkaiden yhteistä tahtoa. Osakkaiden ja yhtiön keskinäisistä suhteista ja velvollisuuksista sekä yhtiön toiminnan periaatteista sovitaan tarkemmin osakassopimuksessa.
Osakassopimuksen pääperiaatteet
Osakassopimuksessa määritellään yhtiön tehtävät ja velvollisuudet sekä osakkaiden velvollisuudet. Siinä määritellään myös yhtiön rahoitusta ja taloutta käsitteleviä asioita sekä yhtiöön liittymisen ja eroamisen ehtoja.

Yhtiön omistus on seuraava:
Kinnulan kunta 60 %
Lestijärven kunta 40 %

Viisijäsenisen hallituksen paikat jakautuvat: Kinnula 3 ja Lestijärvi 2 jäsentä.
Yhtiön osakepääoma yhtiön perustamishetkellä on 10 000 euroa ja se korotetaan 150 000 euroon ennen uuden jätevedenpuhdistamon käyttöönottoa.
Lestijärven kunta suorittaa 56 000 euroa ja Kinnulan kunta suorittaa 84 000 euroa apporttina osakepääoman korotusta koskevasta osuudestaan luovuttamalla osuutensa Lestijärvi-Kinnula siirtoviemärilinjasta yhtiölle.

Luonnos Yhtiön ja Asiakaslaitoksen välisestä jätevesien käsittelyä koskevasta sopimuksesta
Sopimusluonnos tarkentaa tulevan yhtiön ja Asiakaslaitosten välistä toimintaa, määrittelee Asiakaslaitosten vastuut yhtiötä kohtaan, sekä yhtiön hinnoitteluperusteet ja perittävien maksujen laskutuskäytännöt. Sopimus tarkennetaan ja allekirjoitetaan ennen jäteveden johtamisen aloittamista uudelle jätevedenpuhdistamolle.
Asiakaslaitoksen (kunnan vesihuoltolaitos) asiakkailta (yksittäiset kuluttajat) perittävän taksan päättää jokainen Asiakaslaitos itsenäisesti. Yhtiö perii Asiakaslaitoksilta maksua, joka kattaa jätevedenpuhdistuksen ja siirtoviemärin kustannukset pitkällä aikavälillä. Laaditun talousennusteen perusteella käsittelymaksu tulisi olemaan yhtiön toiminnan aloitusvaiheessa 2,65 €/m3 jätevedenpuhdistamolle johdettua jätevesimäärää kohti laskettuna.
Käsittelymaksu perustuu jäteveden määrään ja tavanomaisesta asumajätevedestä poikkeavan jäteveden osalta myös tarvittaessa jäteveden laatuun.
Tulevat investoinnit yhtiö rahoittaa pääosin osakaskuntien takaamalla lainoituksella. Osakkaat sitoutuvat takaamaan yhtiön lainat omistusosuuksiensa suhteessa.

Kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se päättää
  1. hyväksyä Kinnulan kunnan kanssa allekirjoitettavan Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy -nimistä osakeyhtiötä koskevan osakassopimuksen sisällön ja valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan osakassopimus
  2. perustaa Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy –nimisen osakeyhtiön Kinnulan ja Lestijärven kuntien jätevesien käsittelyä varten liitteenä olevien perustamisasiakirjojen mukaisesti ja valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan perustamissopimuksen ja perustamisilmoituksen.
  3. osoittaa Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy:n osakepääoman merkitsemiseen 4000 euroa.
  4. nimetä perustettavan yhtiön hallitukseen kaksi varsinaista jäsentä ja näille kaksi varajäsentä
  5. valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy:n rekisteröinnin jälkeen liitteenä olevan apporttiluovutusta koskevan luovutuskirjan, jolla siirretään Lestijärven kunnan omistama osuus Kinnulan ja Lestijärven välisestä siirtoviemäristä Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy:lle, jolloin samalla korotetaan Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy:n osakepääomaa apporttia vastaavalla määrällä.
  6. Valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan jäteveden siirtoa ja puhdistusta koskevan sopimuksen liitteenä olevan luonnoksen mukaisena Kinnulan Keskuspuhdistamo Oy:n kanssa.
Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.
-------------------------
Valtuusto
Valtuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti kohdat 1-3 ja 5-6. Kohdasta neljä valtuuston puheenjohtaja esittää, että kunnanhallitus nimeää osakeyhtiön hallitukseen kaksi varsinaista jäsentä ja näille kaksi varajäsentä. Valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti.
-------------------------
Edellisen käsittelyn jälkeen apporttiomaisuuden luovutuskirjaa (LITTE 211A) on päivitetty seuraavilta osin: Vt. kunnanjohtaja
Kunnanhallitus esittää valtuustolle apporttiomaisuuden luovutuskirjan hyväksymistä esitetyin muutoksin.

Kunnanhallitus
Hyväksyttiin.

Jorma Koski-Vähälä ja Sirpa Parkkila ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat asian käsittelyn ajaksi. Peruste Hallintolaki 28 § mom. 5. Puheenjohtajaksi pykälän käsittelyn ajaksi valittiin Susanna Kuorikoski.
-------------------------
Valtuusto
Hyväksyttiin.

Jorma Koski-Vähälä, Sirpa Parkkila, Tapio Tuikka ja Juha Nevala ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat asian käsittelyn ajaksi. Peruste hallintolaki 28 § mom.5

Liitteet
Apporttiomaisuuden luovutuskirja_päivitetty 2022