Lestijärven kunnan päätökset > Kunnanhallitus > Keskiviikko 14.2.2024 klo. 9.00
31§ Lausunto Ahvenlammen tuulivoimahankkeen osayleiskaavan ehdotuksesta

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Pohjan Voima Oy suunnittelee 9 maksimissaan 300 metrin korkuisesta tuulivoimalasta muodostuvaa tuulivoimapuistoa Perhon kunnan Ahvenlammen alueelle. Alue sijaitsee Perhon kunnan luoteisosassa, Halsuan ja Vetelin kuntarajojen tuntumassa. Hankealueen pinta-ala on noin 2850 ha.

Yleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n tarkoittamana oikeusvaikutteisena yleiskaavana, jota voidaan käyttää yleiskaavan mukaisten tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena. Hankkeessa sovelletaan erillismenettelyä, jossa ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ja kaavoitus etenevät samanaikaisesti, mutta erillisinä menettelyinä omissa asiakirjoissaan.

Keski-Pohjanmaan voimassa olevassa maakuntakaavassa Ahvenlammen suunnittelualuetta ei ole osoitettu tuulivoimaloiden alueena. Alueelle ei sijoitu voimassa olevissa maakuntakaavoissa tuulivoimalle ristiriitaisia maankäytön muotoja.

Tuulivoima-alue sijoittuu kaavoittamattomalle metsä- ja suoalueelle. Suunnittelualue on pääosin metsätalouskäytössä. Alueella sijaitsee useita nevoja, muutama pieni peltoalue ja yksi suurehko lampi (Ahvenlampi). Hankealueella ei sijaitse asuintaloja. Lähimmät rakennukset sijaitsevat alueen lounaispuolella, valtatien 13 varrella, noin 500 metrin etäisyydellä alueen rajasta.

Suunnittelualue sijaitsee Suomenselän maisemamaakunnan alueella. Suunnittelualue ei sijaitse valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella tai läheisyydessä eikä suunnittelualueella tai sen läheisyydessä ole valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Suunnittelualueella on tehty arkeologinen investointi kesällä 2022. Inventoinnin perusteella alueelta on tunnistettu 14 muinaisjäännöstä tai kulttuuriperintökohdetta. Hankealueelle on tehty lisäksi erilliset maastokäynteihin perustuvat luontodirektiivin liitteen IV lajien liito-oravan, viitasammakon, lepakoiden ja saukon selvitykset. Vaikutusten arviointi metsäpeuraan ja suurpetoihin perustuu saatavilla olevaan tietoon. Hankealueen muuta eläimistöä on selvitetty lumijälkilaskentojen avulla.

Maankäyttö- ja rakennuslain 62 § mukaan kaavoitukseen osallisia ovat alueen maanomistajat ja ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa. Lisäksi osallisia ovat viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Osallisilla on mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun, arvioida kaavan vaikutuksia ja lausua, kirjallisesti tai suullisesti, mielipiteensä asiasta.

Perhon kunnan tekninen lautakunta on asettanut Ahvenlammen tuulipuiston yleiskaavan ehdotusvaiheen aineiston julkisesti nähtäville kuulemista varten ajalle 25.1.2024-4.3.2024.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

Lestijärven kunnalla ei ole lausuttavaa tai huomautettavaa Ahvenlammen tuulivoimahankkeen osayleiskaavan ehdotuksesta.

Päätös:
Hyväksyttiin.

Liitteet:

Liite a Kaavaselostus

Liite b Osayleiskaavaehdotus

Liite c Sähkönsiirtoreittien luontoselvitys



Liitteet
Sähkönsiirtoreittien luontoselvitys
Osayleiskaavaehdotus
Kaavaselostus