Lestijärven kunnan päätökset > Valtuusto > Torstai 22.2.2024 klo. 19.00
4§ Kunnan asukkaiden ja valtuutettujen aloitteet 2023

Valmistelija: hallintojohtaja Susanna Tuikka

Lestijärven kunnan hallintosäännön 125 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain helmikuunloppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyistä kunnan toimintaa koskevista kuntalaisten tekemistä aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Samoin valtuutettujen hallintosäännön 125 §:n mukaan tekemistä aloitteista. Valtuusto voi samalla todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Kunnanhallituksen ja lautakunnan tehtäväalueella tehdyistä aloitteista on vastaavasti esitettävä tiedot kunnanhallitukselle ja asianomaiselle lautakunnalle niiden päättämällä tavalla.

Jos aloite vaatii erityistä valmistelua, sen viranomaisen, jonka käsiteltäväksi aloite kuuluu, on ilmoitettava aloitteen tekijälle kuukauden kuluessa aloitteen tekemisestä sen arvioitu käsittelyaika ja keneltä saa lisätietoja aloitteen käsittelystä.

Vuonna 2023jätettiin kaksi valtuustoaloitetta ja yksi kuntalaisaloite.

Valtuustoaloitteet:

Lokakuussa 2023 Pentti Untinen jätti valtuustoaloitteen kokoustarjoiluihin liittyen. Aloitteessa esitettiin, että kunnan toimielinten kokouksissa luovutaan maksuttomasta tarjoilusta vuoden 2024 alusta lähtien.

Valtuustoaloite on huomioitu vuoden 2024 budjetin laadinnassa siten, että vuodelle 2024 ei ole varattu määrärahoja kokoustarjoiluille.

Maaliskuussa 2023 Susanna Kuorikoski ja Pentti Untinen jättivät valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kunnanhallitus selvittää vielä tuulivoimaloiden rakennuslupa-asian valmistelun, käsittelyn, päätöksenteon ja täytäntöönpanon sekä hakee EU:n komissiolta lupaa mahdollisen kielletyn valtiontuen takaisinperimiseen.

Aiheesta on lähetetty kannanottopyyntö asiaan liittyvine asiakirjoineen Eu-komisaari Jutta Urpilaiselle osoitteeseen cab-urpilainen-contact@ec.europa.eu. Viestiin on vastattu 11.12.2023 ja pyydetty ottamaan yhteyttä DG COMP:iin. Tätä yhteydenottoa ei ole kunnan puolelta vielä tehty eli valtuustoaloitteen käsittely on tältä osin vielä kesken.

Kuntalaisaloitteet:

Toukokuussa 2023 Anneli ja Markku Kujala tekivät kuntalaisaloitteen kuntoportaiden rakentamiseksi Lestijärvelle.

Tekninen lautakunta käsitteli kuntalaisaloitteen lokakuussa ja merkitsi kuntalaisaloitteen tiedokseen. Lautakunta totesi, että kaikki liikkumista edistävät hankkeet ovat kannatettavia hankkeita. Hanke tulisi kuitenkin toteuttaa muun tahon kuin kunnan hallinnoimana hankkeena.

Valtuuston kokouksessa 26.10.2023 § 47 on tiedusteltu kotihoidontuen kuntalisästä tehdyn valtuustoaloitteen tilaa. Valtuustoaloitetta (10.9.2020) kotihoidontuen kuntalisästä on käsitelty kunnanhallituksessa 29.9.2020 ja se on lähetetty sivistyslautakunnalle valmisteltavaksi. Sivistyslautakunta on käsitellyt aloitetta 9.11.2020 ja valinnut työryhmän arvioimaan aloitteen aiheuttaman muutoksen vaikutusta kunnan talouteen ja vetovoimaisuuteen. Työryhmän esitystä on käsitelty sivistyslautakunnassa 15.3.2021 ja edelleen hallituksessa 24.8.2021. Hallitus on esittänyt valtuustolle työryhmän laatiman vaihtoehdon 1 hyväksymistä, mutta Sirpa Parkkilan esityksestä asian käsittely on päätetty siirtää odottamaan kuntastrategian ja talousarvion valmistumista. Vauvarahasta luopumisen yhteydessä 5.10.2022 § 169 kunnanhallitus on päättänyt aloittaa valmistelutyöt kotihoidontuen kuntalisän ottamisesta käyttöön aikaisintaan vuoden 2026 alusta. Valmistelutyötä ei ole vielä aloitettu.

Esittelijä: vs. kunnanjohtaja Susanna Tuikka

Päätösehdotus:

  1. Kunnanhallitus esittää valtuustolle Pentti Untisen valtuustoaloitteesta seuraavaa:Aloitteen johdosta on ryhdytty toimenpiteisiin ja maksuttomista kokoustarjoilusta luovutaan vuonna 2024. Aloite on loppuun käsitelty.
  2. Kunnanhallitus esittää valtuustolle Susanna Kuorikosken ja Pentti Untisen valtuustoaloitteesta seuraavaa:Valtuustoaloitteen käsittelyä jatketaan selvittämällä, mitä vaatimuksia asiakirjojen tulee täyttää (asiakirjan kieli), jotta ne voidaan lähettää käsiteltäväksi DG COMP:iin.
  3. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Anneli ja Markku Kujalan kuntalaisaloite kuntoportaista on loppuun käsitelty eikä johda kunnan puolelta toimenpiteisiin.
  4. Vanhan, Sirpa Parkkilan valtuustoaloitteen osalta esitetään valtuustolle seuraavaa:Valtuustoaloitetta on käsitelty kunnan toimielimissä ja työryhmissä jo useita vuosia ilman konkreettista toimenpidettä aloitteessa esitetyn kuntalisän käyttöönottamiseksi. Kunnan taloustilanne huomioiden kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuustoaloite kotihoidontuen kuntalisästä ei johda toimenpiteisiin tällä hetkellä. Valtuustoaloite on lopuuun käsitelty.

Päätös:

Sirpa Parkkila esitti, että kohdan 4. osalta tulevaisuustyöryhmä kokoontuu ja valmitelee esityksen kunnanhallitukselle. Laaditaan laskelmat ja suunnitelmat kuntalisän käyttöönotosta ja sen porrastamisesta vauvarahaa saavien osalta sekä mahdollisesti vuosina 2023 syntyneiden osalta. Lisäksi laaditaan erilaiset skenaariot sopivasta kuntalisän määrästä. Raino Oikari kannatti Parkkilan esitystä. Kunnanhallitus yhtyi Sirpa Parkkilan esitykseen.

Kunnanhallitus hyväksyi kohdat 1-3 esityksen mukaisesti ja kohdan 4 Sirpa Parkkilan esityksen mukaisesti.

Liitteet:

Liite a Valtuustoaloite Untinen

Liite b Valtuustoaloite Kuorikoski ja Untinen

Liite c Kuntalaisaloite Kujala

-------------------------
Päätösehdotus:
Valtuusto päättää, että
  1. Penti Untisen valtuustoaloite kokoustarjoiluista on loppuun käsitelty
  2. Pentti Untisen ja Susanna Kuorikosken valtuustoaloiteen käsittelyä jatketaan selvittämällä, mitä vaatimuksia asiakirjojen tulee täyttää, jotta ne voidaan lähettää käsiteltäväksi DG COMP:iin
  3. Anneli ja Markku Kujalan kuntalaisaloite kuntoportaista on loppuun käsitelty
  4. Sirpa Parkkilan vanhan valtuustoaloitteen käsittelyä kotihoidontuen kuntalisän käyttöönotosta jatketaan
Päätös:
Hyväksyttiin.


Liitteet:
Liite a Valtuustoaloite Untinen
Liite b Valtuustoaloite Kuorikoski ja Untinen
Liite c Kuntalaisaloite Kujala

Liitteet
Aloite: Kujala
Aloite: Kokoustarjoilut
Aloite_Kuorikoski ja Untinen