Lestijärven kunnan päätökset > Sivistys- ja hyvinvointilautakunta > Ke 15.11.2017 klo 18.00-19.35
45§ VASTINE OIKAISUVAATIMUKSEEN KOSKIEN SIVISTYSLAUTAKUNNAN PÄÄTÖSTÄ 04.10.2017 §38 TILAN VUOKRAAMINEN TUIKKULA OY:LTÄ

Valmistelija Tarja Mäkelä

Pentti Untinen on jättänyt sivistyslautakunnan päätöksestä § 38 oikaisuvaatimuksen. Untinen vaatii oikaisuvaatimuksessaan sivistyslautakunnan päätöksen § 38 kumoamista. Perustelunaan hän esittää "Lestijärven kunnan voimassa olevan hallintosäännön 25§:n, kohdan 6 mukaan kiinteän omaisuuden vuokralle antamisesta ja ottamisesta päättää kunnanhallitus. Sivistyslautakunnalla ei ole ratkaisuvaltaa kiinteän omaisuuden vuokraamisesta kunnalle. Vuokrasopimuksen kohteena oleva osa vanhaa koulurakennusta, on kiinteää omaisuutta. Tuikkula Oy on kiinteistöverovelvollinen koulurakennuksesta ja kiinteistövero määrätään vain kiinteästä omaisuudesta". Lisäksi oikaisuvaatimus ottaa kantaa tehtyyn vuokrasopimukseen, jossa tilaneliömetrejä on vuokrattu316 neliötä ylitarpeen, eikä sitä ole pöytäkirjassa perusteltu, sekä vuokrakohteen piha-alueeseen, jota ei ole mainittu vuokrakohteena,mikäli piha-aluetta päiväkotitoiminnassa tarvitaan.

Perusopetuksen rehtori

Sivistyslautakunta hylkää Pentti Untisen oikaisuvaatimuksen, koska kysymyksessä ei ole kiinteistön vuokraus. Perusteluna lautakunta toteaa seuraavaa:

*Kiinteistömuodostumislain mukaan kiinteistö on sellainen itsenäinen

maanomistuksen yksikkö, joka on merkittävä kiinteistönä valtakunnalliseen

kiinteistörekisteriin. Kiinteistörekisteriin merkitään 1) tilat, 2) tontit, 3) yleiset

alueet, 4) valtion metsämaat, 5) luonnonsuojelulainsäädännön nojalla perustetut suojelualueet, 6) lunastuksen perusteella erotetut alueet,

7) yleisiin tarpeisiin erotetut alueet, 8) erilaiset vesijätöt sekä 9) yleiset vesialueet. Näistä tärkeimpiä ovat tilat ja tontit.

*Kiinteistö voi puhekielessä tarkoittaa myös pelkkää rakennusta kuten lauseessa ”tämä kiinteistö puretaan”. Epäselvyyksien välttämiseksi tällaisesta kiinteistö-sanan käytöstä olisi syytä päästä eroon, sillä suomen kielessä näihin tarkoituksiin on käytettävissä sanat rakennus ja talo, jotka ovat juridisesti oikeita ja suhteellisen täsmällisiä.

*OTT, varatuomari ja varallisuusoikeuden professori Matti Ilmari Niemen mukaan rakennukset rinnastetaan ja sekoitetaan kiinteistöihin ja Suomen oikeusjärjestelmässä rakennus ei ole kiinteistö. Niemi jatkaa edelleen, että rakennus ei ole esimerkiksi kiinteistörekisterilain tuntema rekisteriyksikkö tai lainhuuto- ja kiinnitysrekisterilain tuntema kirjauksen kohde

*vuokrattu tila ei ole kiinteistö vaan toimitila, joka käsittää osan Tuikkula Oy:n Yli-Lestin koulurakennuksen tiloista.

*edellä olevan perusteella sivistyslautakunta voi hallintosäännön 26 §:n 6. kohdan mukaan tehdä toimitilan vuokrausta koskevan sopimuksen.

Sivistyslautakunta hyväksyy sivistysjohtaja/rehtori Tarja Mäkelän tekemän ja allekirjoittaman vuokrasopimuksen koskien päiväkodin toimitiloja Yli-Lestillä. Samalla sivistyslautakunta toteaa, että vuokran määrään ei ole vaikuttanut se, olisiko tilojen pinta-ala ollut 200 m2 tai 400 m2. Edelleen sivistyslautakunta toteaa, että vuokratussa toimitilassa on pihaan käyttöoikeus, joten sitä ei vuokrata erikseen.

Sivistyslautakunta toteaa, että vuokrasopimus ei ole ollut aiemmin kokouksessa04.10.2017 § 38 sivistyslautakunnan käytettävissä.
Liitteet: 1. Oikaisuvaatimus 2. Vuokrasopimus

Sivistyslautakunta:


Hyväksyttiin. Merkittiin, ettäSusanna Hakalailmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Peruste: Hallintolaki 28 § 1. mom. kohta 1.



Liitteet
oikaisuvaatimus
vuokrasopimus